Zo kies je de juiste garagedeur

Zo kies je de juiste garagedeur

Of je nu voor het eerst een garagedeur koopt of dat je de oude wilt gaan vervangen: het kan best lastig zijn om te bepalen welke deur je het beste kunt kopen.

Ondanks de vele mogelijkheden die er tegenwoordig zijn, kun je het jezelf eenvoudig maken door de garagedeur te kiezen die het beste bij het gebruik van de garage past. In dit artikel bespreken we daarom de verschillende soorten manieren waarop de garage kunt gebruiken. Vervolgens geven we per manier een voorbeeld van deuren die daarop het beste aansluiten.

De garage als fietsenstalling gebruiken

Er zijn veel gezinnen in Nederland waarbij de gezinsleden dagelijks met de fiets naar het werk of naar school gaan. In dat geval zijn garagedeuren met twee openslaande deurbladen of een garagedeur met een doorloopdeur de beste keuze. Dit soorten deuren hoef je slechts deels te openen om de garage te kunnen betreden, waardoor je snel je fiets kunt pakken en er vandoor kunt gaan.

De garagedeur als parkeerplaats gebruiken

Gebruik in de garage voornamelijk om de auto in te stallen? Dan is een garagedeur die tijdens het openen niet naar buiten toe kantelt de beste keuze. Voorbeelden van dergelijke garagedeuren zijn onder andere roldeuren en sectionale garagedeuren. Het verschil zit hem in het feit dat een roldeur verticaal worden opgerold in een opbergsysteem dat boven de garagepoort wordt gemonteerd en een sectionaaldeur tijdens het openen onder het plafond van de garage wordt gehangen.

Elektrische garagedeuren

Wanneer je de auto in de garage parkeert, is het prettig als je de auto niet hoeft uit te stappen om de deur te openen. Daarom is het aan te raden om bij de installatie van een sectionaaldeur of de roldeur, direct een motor te laten installeren, zodat je de garagedeur vanuit de auto kunt openen en sluiten. Garagedeuren met electrische bediening zijn over het algemeen niet veel duurder dan varianten die je met de hand moet bedienen. Een goede motor van het topmerk Hörmann kost nog geen vierhonderd euro.

De garage als opslagplaats gebruiken

Een trend die in Nederland de afgelopen jaren flink heeft doorgezet, is het huren van een opslagbox. Maar als je de garage niet of nauwelijks gebruikt, kun je er ook voor kiezen om de garage als opslagplaats in te richten voor spullen die je niet zo vaak nodig hebt. In dat geval is een roldeur eigenlijk de beste keuze. Deze deur neemt immers geen ruimte in in de garage, kun je indien gewenst isoleren en is relatief gezien goedkoop in aanschaf.

Deze voordelen vormen dan ook de reden waarom roldeuren in self storage gebouwen worden gebruikt. Al zijn roldeuren die als garagedeur dienen veel steviger dan de eenvoudige varianten die voor het afsluiten van opslagboxen worden gebruikt.

De garage als hobbyruimte gebruiken

Wanneer je de garage als hobbyruimte wilt gaan gebruiken, maakt het in principe niet zoveel uit welke garagedeur kiest. Al is het wel aan te raden om voor een geïsoleerd model te kiezen. Op die manier heb je tijdens de koudere maanden geen last van tocht en vocht in de garage. Het is overigens niet zo dat een geïsoleerde garagedeur op zichzelf voor een prettig klimaat in je garage zorgt. Daarvoor zul je ook de buitenmuren en het dak moeten isoleren.

Bezoek een garagedeur specialist

Wil je meer weten over welke garagedeur het beste bij jouw situatie past? Bezoek dan een garagedeur specialist. Dergelijke bedrijven hebben vaak een showroom waarin je de diverse soorten deuren in het echt kunt bekijken en uitproberen. Wel zo fijn als je bedenkt dat je doorgaans jarenlang plezier hebt van de garagedeur.